Nógrádsipek község címere

Nógrádsipek község címere álló, háromszögű pajzs, kék mezejében ezüst pajzsfő, három lebegő vörös rózsával megrakva. A kék mezőben alul zöld hármas halom, benne ezüst szegélyű kék vízszintes hullámpólyával. A középső, magasabb halom felett lebegő, szárán összefogott három arany tölgyfalevél.

A címerpajzs alatt szárán összefogott, arany makk-termésű, két zöld homorú, két oldalt domború ívű szalag fecskefarok-végződésű. Középső ívében feketével nagybetűs NÓGRÁDSIPEK felirat. A településnév előtt és után 1-1 díszpont. A címerpajzsot kétoldalról 1-1, a szalagon álló, befelé fordult, vörössel fegyverzett, kiöltött vörös nyelvű, ágaskodó aranygriff tartja.

Nógrádsipek község
Kép: uramszilveszterPanoramio
  • Nógrádsipek nevének a hagyományok szerint vadrózsa a jelentése. Ezt szimbolizálja a címer pajzsfőjében a három Tudor-rózsa.
  • A pajzs alatti tölgyfaágak a Nógrádsipeket körülölelő erdőket jelképezik.
  • A falu földrajzi elhelyezkedésére a hármas halom, a tájat átszelő patakokra a vízszintes hullámpólya utal, külön jelentősége is van a címerben: jelképezi a múltat, a jelent és a jövőt.
  • A pajzsban található arany tölgyfalevelek a haladó gondolkodást fejezi ki, mely a polgári erényekért elnyerhető latin tölgykoszorún keresztül vonult be a jelképek sorába.
  • A palócságot a pajzsokban megjelenő vörös és kék szín jelzi. A palóc ember mentalitását a békeszerető, nyugodt, csendes voltukat közvetett módon a címerpajzs belső rendszere, nyugodtsága, színvilága jelképezi.
  • Nógrádsipek címerében pajzstartóként a griff a történelmi, néprajzi, közösségi hagyományait őrző, védő nógrádsipeki polgárt ábrázolja. A címerállatok minden esetben az embert képviselik a címerben. A griffben az oroszlánnak és a sasnak tulajdonított összes erény ötvöződik. A felfegyverzett griff emléket állít egyúttal a község azon lakosainak is, akik a történelem viharos időszakaiban életükkel, vérükkel áldoztak hazájukért, szűkebb otthonukért, községükért.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei