Balmazújváros címere

Balmazújváros címere álló, csücskös talpú, vágott pajzs. A pajzstalp zöld, a kék pajzsfőben balra néző és bal lábával legyezőszerűen három búzakalászt tartó aranytúzok áll. A sisak jobbra fordult csőrsisak (a pajzs mögé és nem a pajzsra helyezve), a sisakdísz leveles koronából kinövő három arany búzakalász, a takaró balra vörös-ezüst, jobbra kék-arany.

Balmazújváros

A címer ősi címerábráját egy elkallódott (ma már csak idős Varga Antal közléséből ismert) középkori pecsétnyomóból vette.

  • A túzok (a nagy európai síkságok és puszták soha nem domesztikált, s a balmazújvárosi Kisszeg kivételével napjainkra Magyarországon szinte teljesen kipusztult madara) a táj különleges faunáját jelzi, és a szabadságot jelképezi.
  • A búzakalász - archaikus elnevezéssel az "élet" szimbóluma, mely egyúttal utal a település lakóinak a múltban és a jelenben is legfontosabb tevékenységére: a mezőgazdaságra, az "élet" megtermelésére, az életért (a létért) folyó küzdelemre.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei