Nyárlőrinc község címere

Nyárlőrinc község címerén csücskös talpú pajzsban vörös pajzsláb, arany, haránt rácsozattal látható. A pajzsláb felett függőlegesen hasított, két részre osztott pajzsmező.

  • A jobb oldali arany pajzsmezőjében Szent Lőrinc vértanú vörös-fehér ruhás alakja lebeg, jobbjában aranykelyhet, baljában arany pálmaágat tart.
  • A bal oldali kék pajzsmezőben koronás, vörös nyelvű oroszlán ágaskodik, jobb mancsában egyenes, aranykardot emel.
Nyárlőrinc község
Kép: jutka0217Panoramio

A címer jelképei a község ősi múltját idézik. Már az Árpád-korban is létező falut templomának védőszentjéről “Szent Lőrincnek” nevezték. Így került Szent Lőrinc alakja a település címerének legelőkelőbb helyére. Az aragóniai születésű Szent Lőrinc 258-ban Rómában halt vértanúhalált. Rostélyon, elevenen sütötték meg. Erre utal a pajzsláb vörös színe és a haránt aranyrácsozat, amely a szent legfontosabb jelvényét, a rostélyt szimbolizálja. Vértanúságára utalnak a szent további jelvényei: a kehely és a pálmaág is. A falu újratelepülésének és Koháry Istvánnak állít emléket a címer aranyoroszlánja, amely a Koháryak grófi címeréből került a község címerébe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei