Nyirád község címere

Nyirád község címere bauxit-vörössel és fehérrel hasított háromszögű pajzs.

  • Bal oldali mezejében bauxit-vörös színű alapon Erzsébet királyné fehér színű, lebegő mellszobra.
  • A jobb oldali mező alsó harmadán kék színű vízgyűjtőmedence húzódik, e fölött zöld színű hármas domb áll, melyet fehér alapon, nap-sárga színű kettős kereszt véd.
Nyirád község
Kép: szimijaPanoramio
  • A bal oldali mező bauxit-vörös színű alapja a bauxitbányászatra utal. 1937-ben nyitották meg Nyirád község határában az első bauxitbányát, mely gyökeresen átrendezte az itt élők életkörülményeit. A mezőgazdaságból élők közül - a bányászati tevékenység bővülésével - egyre többen vállaltak munkát a bányánál, s kezdett kialakulni az ipari munkásság. A II. világháborút követően indult újra, illetve folytatódott nagyobb volumenű bányászat, s fokozatosan a férfi munkaerő több mint 50 %-át foglalkoztatta a bányavállalat.
  • Erzsébet királyné emlékére, a községben álló szoborra utalva került a fehér színű mellszobor a címer bal oldali mezejébe.
  • A település alatt elhelyezkedő nyílt karsztban található a Dunántúl egyik legnagyobb vízbázisa. Innen látják el jó minőségű karsztvízzel a településeket Pápától Kaposvárig, Sümegtől Veszprémig, valamint a Balaton északi partjának jelentős többségét. A címer jobb oldali mezejének alsó harmadán jelzett kék színű vízgyűjtő medence erre a vízbázisra utal.
  • A zöld színű hármas domb a Bakony-alja lankás, erdős képét idézi.
  • A jobb oldali mezőben látható kettős kereszt a katolikus hitre utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei