Nyírbátor város címere

Nyírbátor címerében a pajzs lófejpajzs alakú. A címerpajzs felső harmadában zöld mezőben aranyszínű bárány kereszttel és zászlóval. Alsó kétharmadában (zöld színben) arany-, ill. bíborszínű három sárkányfog osztja a mezőt. A pajzsot mindkét oldalról egy-egy aranyszínű sárkány tartja, bíborszínű lángokkal "őrizve".

Nyírbátor város
Kép: Mojzer LászlóPanoramio

A címer-terv megőrizte a város évszázados történelmi múltját. A pajzs alakja a heraldikában ismert, de szokatlan reneszánszkori lófejpajzs.

  • A sárkány és a sárkányfogak annak a dicső múltú Báthori családnak a címeréből származtathatók, amelynek szellemisége, kultúrája, népéhez érzett hős szeretete példa a város lakossága számára.
  • A címerpajzsban lévő Jézus-Krisztust jelképező - balra néző - arany húsvéti bárány feje körül a szentség (arany) korongjával, mögötte pedig kereszttel ellátott (arany) húsvéti zászlóval a település 1574-ben készült, "Sigillum de Bátor 1574" körirattal ellátott pecsét lenyomatából őrzi a református hitre áttért lakosság új vallását, melyet azóta is gyakorolnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei