Nyírbéltek nagyközség címere

Nyírbéltek nagyközség címere egyenesen álló, oldalt tagolt, csücskös talpú (Kossuth-címer) osztatlan pajzs. A pajzs kék mezejében középen, zöld alapon (talpmezőben) áll a nagyközség legkorábbi, fennmaradt (1839 évszámmal keletkezett) pecsétjén szereplő (élet) fája balra oldalággal, melyet jobbra néző fejsze (színe ezüst) keresztez és ellenpontoz. A pajzs két felső sarkában jobb oldalt egy latin aranykereszt, bal oldalt egy arany, kettős kereszt lebeg. A fát két oldalról övező babérkoszorú a címerpajzson kívülre kerül. Alatta futó íves feliraton ezüstszínű betűkkel Nyírbéltek nagyközség neve olvasható.

Nyírbéltek nagyközség
Kép: breeze001Panoramio

A címerpajzs fölé helyezett ötágú, nyitott lombkorona, a korai oklevélben említett királyi birtokra való utalás. A XVII. században a település majdnem elnéptelenedett, 1729-ben Kállay János adómérséklést kért, s görög katolikus lakosokkal telepítette be. Innentől számítva a római mellett a görög katolikus lakosság is jelentős (1776-ban a reformátusok elköltöztek). Ezt a kettősséget szimbolizálja a címerben, a fát övező két aranykereszt (görög és latin) motívuma.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei