Nyírbogát nagyközség címere

Nyírbogát község címere reneszánsz vonalvezetésű, egyenes oldalú, négyosztatú csücskös talpú, összetett pajzsforma a történelmi korok címereit idézi. A pajzs haránt vágással (a pajzstalptól felfelé 9/16 résznél), illetve középen hasítással (1/2), négy részre osztható. Az egykori királyi hűbéri birtok voltára utal a címerpajzs feletti rostélyos sisakdíszen (melynek színei ezüstsisak a nyakon aranylánccal, rostély közt fekete és a válnál a belső rész szürke), nyitott, ötágú (három hegyes végű lomb közt két ún. gömbös csúcsban végződő) arany lombkorona díszíti. Két oldalról pedig váltószínű címertakaró öleli körül, jobbról vörös-arany, balról kék-arany színnel.

  • A jobb felső vörös (magyar zászló piros) mező középen a szablyát tartó páncélos kar motívuma, melyben a páncél ezüst a kézfej természetes bőr rózsaszín, a kard ezüst-arany markolatvédővel, Bogát vezérre utal.
  • Balra fent a kék mező közepén ezüst-fekete színekkel a község legrégebbi temploma áll, melyet a XVI. század első felében építettek jelenleg többszöri átépítés után késő barokk stílusú. Ez a keresztény hitvilághoz való tartozást szimbolizálja.
  • A jobb alsó kék színű mezőben szereplő zöld (magyar zöld) hármas halmon álló dohány növény (aranyszínnel és természetes rózsaszín virágzattal), termesztése meghatározó szerepet játszott a község megélhetésében.
  • A bal alsó vörös mező középén a fonott gabonakéve (aranyszínnel) az élet jelképe, s egyben utal arra is, hogy a község lakói már a régmúlt időktől fogva területeket foglaltak el, az akkor még összefüggő erdőségektől a mezőgazdálkodás számára.

A címerpajzs alatti arany szalagdíszen fekete Shopia bold típusú betűkkel a „suum cuiqie” latin felirat teszi teljessé, mely a Bogáthy család jelmondata és magyarul így hangzik: mindenkinek a magáét…

Nyírbogát nagyközség
Kép: Zoltán Péter Fajkürti KürthyPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei