Nyírderzs község címere

Nyírderzs címere álló, kerek talpú pajzs, felső széle enyhén ívelt záródású. A pajzs középen egy széles jobb haránt pólyával három részre szelt. Címerképei a földi valóságból vett elemek, úgy, mint akáclevél és templomépület. Meghatározó színei a kék, a zöld és az ezüst.

  • A bal felső és a jobb alsó ezüstszínű mezőkben egy-egy, ellentétes irányba mutató, zöld színű akácág látható, amelyek a községet körülölelő akácosokra, illetve az itt mindig is folytatott erdőgazdálkodásra utalnak.
  • A középen vágással osztott, felül kék, alul zöld színű 2. mezőben, a címerpajzs képzeletbeli boglárhelyén oldalnézetű, a község XIII. századi, gótikus alapokra épült műemlék jellegű görög-katolikus temploma látható. E templom képe uralja a címert, amely az itt élő népesség több évszázados közösségmegtartó erejének ékes bizonyítékaként az együvé tartozást szimbolizálja.

A címerpajzs alatt elhelyezkedő, szimmetrikusan hullámzó ezüstszínű legendaszalagon a község neve: NYÍRDERZS, két oldalt pedig az első oklevélbeli említésének dátuma: 1298 (jobb oldalon), illetve a jelen címer készítésének az évszáma: 2001 (bal oldalon) olvasható.

Nyírderzs község
Kép: Tamás Módis Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei