Adács község címere

Adács község címere a pecsétnyomó motívumait pajzsra helyezve alakult ki. A pajzs közepén szimbolikus korona található aranyveretből, mint ahogy a pajzs kimunkált szélei is aranyveretesek, alapszíne pedig ezüst. A címeren a nádvágó és a nádverő, valamint a gyékény és a nádvirágos levél egy másik használati tárgyból, a nád szárítására használatos fakeretből emelkedik ki.

A pecsétnyomón a fő motívumokat két oldalt a külső körön gyékény, a belső körön pedig nádvirágos levél keretezi. Középen fenn kék szalagon ADÁCS felirat. Alul a pajzs v betűjében 1323, mivel az első írásos emlék ekkor említi Adach községet.

Adács község
Kép: Gábor TömördiPanoramio

Az 1883-ból származó pecsétnyomó nádkitermelésre utaló alapmotívumainak felhasználásával készült, középen nádvágó, mellette nádverő (tetőfedő szerszámok). Ezek a szerszámok egyrészt arra utalnak, hogy a község déli részén – a mai zsombik néven nevezett területen – nádkitermeléssel foglalkoztak az emberek, másrészt pedig arra, hogy a faluban az elmúlt századokban a szokásos háztetőfedési mód a nádazás (zsúpfedél) volt. A címeren lévő motívum kifejezetten a mocsaras náddal benőtt vidékre (zsombikra) utaló jelkép, jobbról-balról 7 vonallal keresztezve, mint ahogyan a pecsétnyomón is van.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei