Balotaszállás község címere

Balotaszállás címerének kerek talpú pajzsán aranyháttér előtt a balotaszállási honfoglalás kori sírlelet egyik díszítő motívuma jelenik meg vörös színnel. A címerpajzs fölé egy háromágú (formájában a kiskunhalasival teljesen megegyező) aranykorona került, vörös, zöld ékkövekkel díszítve, vörös béléssel. A pajzsot alul, a címer fél magasságáig felnyúlóan egy szürkenyár-koszorú szegélyezi (zöld és ezüstszínben váltakozó levelekkel). E koszorú közepébe egy ezüstszínű, vörös belsejű és vörös sávokkal díszített pásztorkürt fonódik.

Balotaszállás község
Kép: WeszyPanoramio

Balotaszállás címere egyedülálló, az országszerte méltán ismert balotaszállási honfoglalás kori sírlelet (egy aranyozott ezüst női lószerszám szíjvég) díszítő eleme került fő motívumként bemutatásra, anyagának patinázott színében.

Az Alföld aranysárga homokját mutatja a címerpajzs színe. A településnek – mely 1950-ig Kiskunhalas egyik pusztája volt – a városhoz való évszázados kötődését jelképezi a halasi címer koronájának szerepeltetése.

A község határában található védett szürkenyár rezervátum levélkoszorúként, a pajzsot alulról szegélyezve jelenik meg. A községgé alakulás időpontjában Göbölyjárásként ismert település neve mutatja, hogy hosszú ideje a szarvasmarha a legfontosabb haszonállat, erre utal a levélkoszorúba befont pásztorkürt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei