Nyírgelse község címere

Nyírgelse település címere álló, csücskös talpú, barokk, aranyrámás, négyelt pajzs.

  • Jobb felső, vörös mezejében három-három, egymáson keresztben fekvő arany búzakalász felett ezüstkereszt lebeg.
  • Bal felső, kék mezejében álló helyzetben ezüstcsoroszlya és ekevas található.
  • A jobb alsó, kék mezőben felajzott arany reflexíjon arany nyílvessző látható.
  • A bal alsó, vörös mezőbe balról három ezüst sárkányfog (ék) nyúlik be.
Nyírgelse község
Kép: Lámfalusy Kinga NatáliaPanoramio

Nyírgelse címere beszélő címer (tessera loquens), ugyanis a település históriájának legfontosabb motívumait szimbolizálja.

  • Az 1. számú mező búzakalászai a fő megélhetési forrást, a közel hétszáz éve dokumentálható földművelést idézik. A kettős kereszt három tényezőre is utal, egyrészt arra, hogy az ősbirtokos nemzetségnél - amint ez az 1310-ben kelt osztálylevelükből kitűnik - a szent kereszt igen nagy tiszteletben állt (rendelkezhettek is ilyen ereklyével); másrészt arra, hogy a településen már igen korán templom emelkedett, s ezért egy időben Egyházasgelsének is nevezték; harmadrészt kifejezi a gelseiek ma is élő hitét.
  • A 2. számú mezőben lebegő csoroszlya és ekevas fellelhető már a község 1792-ből származó pecsétjén, sőt az ekevas - a ma már a településbe olvadt - Szalmád község hasonló korú pecsétjén is.
  • A 3. számú mező motívuma egyrészt a Szabolcs vármegyébe tagoltságot jelzi (melyet a falu határában 1945-ig formás névtábla is hirdetett), másrészt azt a kemény küzdelmet, amellyel a település háromnegyed évezredig fenn tudott maradni.
  • A 4. számú mező az ősbirtokos nemzetségnek, a település valószínű alapítójának, a Gut-Keled genusnak állít emléket a címerükből átvett ősi motívummal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei