Nyúl község címere

Nyúl község címere álló, csücskös talpú, vörössel és kékkel vágott reneszánsz pajzs.

  • A felső, vörös mező hasítással osztott, jobb oldalon lebegő arany latin keresztet búzakalász övez, bal oldalon a vörös mezőt öt ezüstszalag osztja.
  • Az alsó, kék mező zöld hármas halmán, a cölöp helyén aranykehely áll, alatta vörös nyelű, fekete rugójú, ezüstélű metszőolló lebeg hegyével felfelé; jobb oldalon két, részben takart aranylevél között aranyló szőlőfürt látható, bal oldalon pedig vörös málnaszem virít.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló ezüst csőrsisak helyezkedik el, rajta ötágú (három zafírral ékített levél közötti lábakon egy-egy rubinnal), nyitott, arany leveles koronával. A foszlányok: jobbról kék és ezüst, balról zöld és arany. A címer alatt jobbról és balról kétszer meghajtott, fecskefarkú aranyszalagon fekete felirat: NYÚL.

Nyúl község
Kép: Gyula KaszásPanoramio
  • A címer központi helyén (a pajzsköldökében) álló aranykehely azt fejezi ki, hogy a községen és vidékén ezer esztendőn át egyházi intézmények (pannonhalmi, bakonybéli apátságok, a veszprémi püspökség, a győri káptalan, a karthauzi rend a szombathelyi papnevelde) osztoztak.
  • A hármas halom a táj jellegére utal, amelyben a Bakony nyugati nyúlványai a (ménfői vonulat) és a Kisalföld sík vidéke találkoznak, így fő mezőgazdasági termékei a kezdeti időktől a gabona és a szőlő voltak. A 18.századi pecsétjein már feltűnik a szőlőfürt, a gabonatermelésre pedig lebegő ekevas mutat).
  • A málna a manapság meghonosodott jelentős termelési ág kifejezője.
  • Az 1714-ből származó pecsétnyomókon (mind a hármon) szőlőmetsző kés is szerepelt, melyet a címerben modernizálva szőlőmetsző olló helyettesít.
  • Az öt ezüstszalag jelzi, hogy a község többszöri nekilendüléssel egyesített öt települést foglal magába. (Nagy-, Kis- és Kápatalnnyúl illetve Nagy- és Kisnyúlhegy).
  • A gabonakalászokkal közrefogott aranykereszt a lakosság eleven hitéletét jeleníti meg. Ma is álló római katolikus templomát a 18.század végén emelték.
  • A sisak az ezeréves múlt hősi küzdelmeire, a település(ek) hősi halottaira és áldozataira emlékeztet, a korona pedig a helyi autonómiát, önálló önkormányzatiságot fejezi ki.
  • A címer domináns mázait megismétlő, burjánzó, növényi ornamenseket mintázó foszlányok pedig a föld buján termő voltát, a lakosság szorgalmát, települését óvón körülfonó egészséges lokálpatriotizmusát szimbolizálják.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei