Olcsva község címere

Olcsva község címere csücskös talpú pajzs. A pajzs alját egy zöld színű mező vágja le, amit két kék színű hullámpólya szel át. A felső rész öt részre osztott.

  • A bal oldali zöld mezőben átlósan egy ezüst, markolatánál fekete színű kuruc kard van elhelyezve, markolatával a mező bal alsó sarkához fordítva. A mező a Károlyi család települési kapcsolatára és a Rákóczi szabadságharcban játszott szerepére utal.
  • A címer hossztengelyében, kék mezőben az olcsvai református templom található, döntően arany (sárga), illetve a templomtető és harangtorony tetőzete, valamint a díszítő elemek piros, míg az épület nyílászáróinál (ajtó, ablak stb.) fekete színezéssel.
  • A jobb felső zöld mezőben átlós elhelyezéssel három arany (sárga) búzakalász található, a szálak alsó végeivel a mező jobb sarkához fordítva. A mező a termékenységet és a békés együttélést szimbolizálja.
  • A két piros mezőben - középvonalában - egy-egy égerfa található. A fák lombozata zöld, törzseik fekete színezetű. Ez a mező Olcsva település elnevezésének szimbóluma, mivel a Kaplony nemzetség által alapított település neve szláv eredetű, jelentése égerfa (jelentése szláv nyelven Olbsa = égerfa).
  • Az alsó zöld mezőben vízszintesen, mérsékelt íveléssel és kék színezéssel a Szamos- és a Kraszna-folyók jelennek meg. A két folyó a település földrajzi helyzetére és a település életében töltött szerepére utal.
Olcsva község
Kép: Ildikó A.Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei