Bánfa község címere

Bánfa község címere álló, háromszögű, zölddel és ezüsttel vágott pajzs.

  • A felső, zöld mezőben lebegő helyzetű, szárukon összekötött három arany búzakalász helyezkedik el, oldalra kihajlított levelekkel. A kalászokat jobbról csúcsával felfelé és élével jobbra fordított ezüst ekevas, balról csúcsával felfelé és élével balra fordított ezüstcsoroszlya kíséri.
  • Az alsó ezüstmezőben kékkel, vörössel és zölddel vágott, három hatágú aranycsillaggal megrakott dongás pólya húzódik.

A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével nagybetűs BÁNFA településnév található.

Bánfa község

Bánfa címerének megfogalmazásához elsősorban a szfragisztikai (pecséttani) hagyományok adtak támpontot.

  • Az 1774-ből származó pecsétkép fő motívumai az ekevas, csoroszlya és a szárán összekötött három búzakalász, emellett a köriratban helykitöltő szerepben három csillagot is találunk.
  • A búzakalász elsődlegesen a termékenységre utal: az elhaló növény elhullott magjai újrasarjadnak, az újjászületésnek, megújulásnak is jelképe. A kalászok a természet körforgását idézik: a földből a nap ereje és víz által kibontakozó életerőt, a földbehullást és megsemmisülést, az egymáshoz simuló kalászok az összhangot, az egymásrautaltságot, az egyetértést és a közösség egységét is szimbolizálják.
  • A Szentháromságot a szivárvány jelképezi. A zöld Jézus földi működésére, a vörös kereszthalálára, a kék pedig égi származására utal. A csillagok a címertanban a dicsőség és szerencse jelképei, de egyházi ikonográfiai jelképként Szűz Máriát szimbolizálják. A csillag úgy vezeti a hívőket Jézushoz, mint az égbolt csillagai vezérlik a hajósokat.
  • A címeren három kalászt, három csillagot számolhatunk, emellett a templom épülete is hármas tagolódású. A heraldikában népszerű a motívumok hármas előfordulása a számmisztikához kapcsolódik: a három a legfontosabb szakrális szám: Ég és Föld találkozásából létrejött az Ember, ezzel válva teljessé az isteni megnyilvánulás. A három tehát a totalitást, az isteni rendet, a tökéletességet, az Isten-Ember-Világmindenség hármas rendjét képviseli.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei