Orfű község címere

Orfű község címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, felül két homorú ívvel süvegezetten. A pajzs arannyal és vörössel hasított mezejében kék pajzsláb és kék pajzsfő.

  • A kék pajzsfő öt lebegő, hatágú ezüstcsillaggal megrakva.
  • Az elülső, aranymező aljában zöld hármas halom, melynek középső csúcsán szegvégű, vörös latin kereszt.
  • A hátulsó vörös mezőben jobbra forduló, kétlábú, szárnyas, kiöltött nyelvű, ülő aranysárkány, amint jobbját felemeli.

A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével: Orfű felirat. A településnév előtt és után 3-3 díszpont.

Orfű község
Kép: Ildikó FehérváryPanoramio

A címerpajzs uralkodó színe a kék, amely a település fő idegenforgalmi vonzerejére, a völgyben lévő tavakra, az azokon kialakított strandokra, a horgászatra, a vízi sport lehetőségeire (úszás, kajakozás, szörfözés, vitorlázás) utal. A kék mezőben lebegő öt ezüstcsillag az Orfűt alkotó, arculatukat mindmáig megtartó öt községet jelképezi.

A pajzs aranya a természet, a településen élő emberek szorgalma, szellemisége által képviselt gazdagságot szimbolizálja. A zöld hármas halmon álló vörös latin kereszt a lakosság katolikus voltára utal, míg a vörös mezőben látható aranysárkány a település egyik régi jelképe. A ma is meglévő, a Balázshegy oldalában található, Sárkánykútból - ami tulajdonképpen egy, a hegy belsejében lévő víztározó barlangból eredő időszakos karsztforrás - időnként kitörő vízzuhataggal együtt jelentkező hangokat a néphit a hegy gyomrában élő sárkánynak tulajdonította.

A címeres pajzs alatt lebegő aranyszalag, melyen az ORFŰ felirat látható, a gazdag múlt és az ígéretes jövő közötti összekötő kapocs, a folyamatosság jelképe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei