Orgovány község címere

Orgovány község címere álló, háromszögletű pajzs, kék mezejében ezüstsátor látható.

  • A pajzslábban lebegő ötágú aranykorona, amelyből kék, magyarruhás, vörös-arany süveges kiskun vitéz emelkedik ki. Jobbjában kivont aranyszínű, görbe kardot emel a magasba, balját a csípőjén helyezi el. Hátán aranyos tegezben aranyíj, felette nyolcágú aranycsillag lebeg.
  • A pajzsfőben jobbról arany szőlővessző lebeg ezüst szőlőlevéllel és két aranyindával,
  • balról ezüst bikafej lebeg aranyos szarvakkal, aranykarikával az orrában.

A pajzson ötágú ékkövekkel díszített heraldikai aranykorona nyugszik, a pajzs alatt körbefutó kék szalagon aranybetűkkel: "ORGOVÁNY" felirat olvasható.

Orgovány község
Kép: maiermoPanoramio

A címerpajzs kék-fehér (ezüst) színei a Kiskunsághoz való tartozást jelképezik (a kék-fehér egykoron a Jászkun Kerület színe volt). A koronából kiemelkedő kiskun vitéz Orgovány múltját jeleníti meg, emléket állít a legenda szerinti Orgovány kun vitéznek, aki állítólag Árpád vezér kobzosa volt. Kunszentmiklósról betelepülő református kunok alapítják újra a települést 1901-ben. A nyolcágú aranycsillag nekik állít emléket, amely az Isten dicsőségének szimbóluma minden keresztény közösségben.

A bikafej az itt lakók egykori állattartásának emlékét jeleníti meg, a szőlővessző a földművelést szimbolizálja, amely ma is a község legfőbb kenyérkereseti forrása. A pajzsot díszítő korona utal a Kiskun Kerület koronabirtok jellegére.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei