Ózdfalu község címere

Ózdfalu község címere pajzs alakú, alatta a pajzs csücskébe érő címerszalag, kontúrjai fekete vonallal kiemelten, két oldalt sarkai élesen vágottak.

  • A címerszalag aranyszínű, benne a település neve: ÓZDFALU. Két oldalt az évszám (a falu nevét ekkor említették először az írott források): a bal oldalon 12, a jobb oldalon 96, tehát 1296.
  • A pajzs felett középről bal és jobb oldal felé kiinduló, a pajzs oldalára lenyúló barokkos címertakaró, bal oldal aranyszínű, jobb oldala sötétkék. Kontúrjai fekete vonallal élesen kiemelve.
  • A címertakaró felett aranyszínű ötágú korona, benne öt drágakő, három piros, kettő zöld színű. A korona jelzi, hogy a falu Árpád-kori település, nevét ugyan először 1296-ban említették, ami pedig azt jelenti, hogy már korábban is létezett.
  • Pajzs alsó harmadában vágott, vágott alsó rész zöld színű, benne fekete harántolt vonalak. A szimbólum a földet, a megélhetést jelenti, hiszen lakói történelmük során a földből keresték kenyerüket.
  • A pajzs középső és felső harmada piros színű, felül, bal és jobb oldalt két sárga helykitöltő pont, nyolcágú csillagként. Közöttük a címertanban stilizált, élével lefelé forduló, ezüstszínű eke, amely szintén a helyiek történelmi foglalkozására, a földművelésre, a mezőgazdaságra utal.
  • A föld felett zöld színű, balra és jobbra ívesen hajló pálmaág pálmalevelekkel, mint a település 1813-as pecsétjében. A címerszimbólum megjelenik Baranya megye címerében is, tehát a pálmaágak jelentik a falu Baranyához való tartozását is. Pálmaágakból középen három zöld, ívesen hajló rozsszál, amely jelzi a település nevének eredetét.
Ózdfalu község

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei