Öcsöd nagyközség címere

Öcsöd nagyközség címere álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melynek kék mezeje zöld udvarából aranyos törzsű, terebélyes zöld lombozatú fa emelkedik, jobbra tőle jobbra hajló, balra tőle balra hajló kalászba szökkent arany búzakalásszal. A fa két oldalán egymással szembefordulva egy-egy vörös lábú és csőrű túzok berzenkedik, felemelt csőrükben aranygyűrűt tartanak.

A pajzs felső élén szembeforduló, természetes színű, aranyos rostélyú és vörös bélésű tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedál, felette zafírral, rubinnal és smaragddal ékesített, nyitott ötágú, arany leveles korona (három levél között két gyönggyel) díszlik. A korona alól előlebegő foszlányok jobbról zöld és arany, balról kék és ezüst.

Öcsöd nagyközség
Kép: Balogh LászlóPanoramio

Öcsöd település címere az egykori községi pecsétek kombinációjával őrzi és idézi fel a múltat. A pecsét fejlődése: az első, 17. századi változatban hármas halom látszik, rajta egy-egy búzaszál, a másodikon jobbra forduló és néző, nagytestű madár szerepel, majd a harmadikon (1744-ből) fa alatt szembefordulva álló madarak gyűrűt tartanak.

  • A címeren ábrázolt fa a korabeli keresztény felfogás szerint arbor vitae, az élet fája, amely a lignum crucis, Krisztus keresztfája által táplált eleven, viruló hitéletet hivatott szimbolizálni.
  • A túzok (Otis tarda) az Alföld e részének egyik jellegzetes madara volt a darufélék (Gruiformes) közül. A madarak berzenkedése a harcra való készséget, a meg nem alkuvást fejezi ki.
  • A búzakalászok a legalapvetőbb kultúrnövényzetre, a népesség megélhetését biztosító gabonatermelésre, mint ősfoglakozásra utalnak.
  • A sisak emlékeztet a település hősi halottaira, a korona pedig a község autonómiáját hivatott jelképként kinyilvánítani.
  • A kiterebélyesedő foszlányok a címerképből nyert mázaikkal arra hívják fel a figyelmet, hogy a településről elszármazottak, elszármazók is őrizzék szülőföldjük emlékét, hagyományait, s tartsanak eleven kapcsolatot a helyben maradottakkal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei