Őrhalom község címere

Őrhalom község címerén tárcsapajzsban, kék mezőben őrdaru áll egy halmon, amit ezüst, enyhén hullámzó szalag oszt ketté, az Ipoly-folyót szimbolizálva. A pajzs felső harmadának jobb és bal oldalán aranyszínű kereszt van, a község buzgó katolikus hitét jelenítve meg. A címerpajzsot két oldalról laza arany búzafonatok díszítik. A címerpajzs fölött ezüstfelirattal „Őrhalom” község neve szerepel.

Őrhalom község
Kép: Gieszer RichardPanoramio

A halmon álló őrdaru Őrhalom település nevére utaló ábrázolás. Az oldalt fordult, stilizált daru felemelt jobbjában követ tart. Az ábrázolás jelentéstartalma az éberség. Az állat, ha elalszik, a követ leejtve felébred, így figyelme nem lankadhat. A daru színe fehér, fejdísze és szárnya végén a toll fekete, vértezete vörös. A két kereszt a község lakóinak buzgó katolikus hitére utal, a búzafonat pedig a mindenkori mezőgazdaságra. A halmot kettéosztó hullámos rész a település határában található Ipoly-folyót jeleníti meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei