Ádánd község címere

Ádánd címere bal haránt pólyával vágott, álló, háromszögű tárcsapajzs, melynek felső része hasítással további két mezőre osztott. A pajzs kék mezejében a pólya vonalából levelekkel és két szőlőfürttel megrakott aranyszőlőtől nő ki, második aranymezejében fénysugarakkal kísért istenszem. Az ezüst bal haránt pólyában balra fordult pikkelyezett vörös hal úszik, az alsó kék mezőben zöld halmon arany búzakéve áll, amely előtt élével felfelé fordított aranynyelű ezüstsarló fekszik. A pajzsot felül hercegi korona díszíti.

Ádánd község
Kép: Attila KissPanoramio

A címer a legkorábban egy 1828-as községbírói számadáson szereplő pecsét alapján készült. Az elemek jelentését csak valószínűsíteni tudjuk. A szőlőtő a bortermelő vidéket, a gabonakéve a mezőgazdaságot, a háromszöget formázó istenszem a hitéletet jelképezheti. A pajzsot kettéosztó, enyhén bal harántas pólya és a vörös hal a Kiskoppány-patakra utalhat, amelynek a völgyében fekszik a település.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei