Pácin község címere

Pácin község címere csücskös talpú pajzs, az Árpádházi királyok címerpajzsának formáját tükrözi. A címer felső koronarészén középen a címerpajzs tengelyében, reneszánsz rózsadísz, két oldalt barokkos, görögből átvett klasszikus akantusz levelekkel a koronarészhez kapcsolódik. A pajzs kettéosztott, jobb oldali mezeje vörös színű, bal oldali mezeje sárga színű. Alul középen egy barna színű kerék látható, mögötte egy fehér falú, barna tetejű kastély, mintha abból nőne ki egy természetes színű életfa.

Pácin község
Kép: Loszmann ÁgnesPanoramio

A címer alapszíne bordó, azaz alizarin kraplakk, ami a fenségességet, a lélek tisztaságát jelentő, ünnepélyességet megerősítő, - miden egyházi és királyi jelképhordozó között előforduló: palást, terítő, koronaékkövek-rubintok-, de a pácini népművészeti szőttesek gyakori és domináló stilizált virágformák színe is.

Életfa: krómixid zöld tüzes színű, ami jelenti az életfa jelképteremtő értéke szerint a család, a falu, mint kisebb közösség, végül a nemzet felépülő alulról, a gyökerektől felépülő struktúráját. Az életfa törzse előtt jelenik meg síkban a kastély, mint község legjelentősebb múzeummá előlépett a történelmet visszafelé is jelentő szimbólumot. A községen túlnőve, Bodrogköz centrumában összefoglaló kulturális jelentősége teszi kiemelkedővé.

A tető színe megegyezik a fa törzsével, mely három ágból áll, jelképezve a községben jelenvaló három egyház és temploma fogalmat. A tető színe barna, ami jelenti a földből, a barna televényből táplálkozó és azt betetőző termékenység alapját. A kastély fehér színű, kiemelkedik a címer alapból, mint kétszárnyú angyal, a falu tiszta erkölcsének, etikai tisztaságának, a születésnek, házasságnak és halálnak lepedőtisztaságú örökös színhordozó eleme. A kastély két tornya közrefogja a pajzs alsó részén bekomponált kerék-formát, szintén barna umbra, feketébe hajló.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei