Padár község címere

Padár címere elöl kékkel, a pajzsközépen ezüsttel, alatta zölddel vágott, hátul vörössel hasított csücskös talpú pajzs.

  • Első kék mezejében, arany vízimalom kerék lebeg.
  • Második zöld mezejében egymással keresztezett, nyelükön álló, elöl, kifelé forduló aranykapa, hátul befelé forduló aranycsép, előttük középen aranyásó, mind lebegőn.
  • Harmadik vörös mezejében, fekete tetővel borított arany harangtorony, mely felett öt aranycsillag lebeg.

A címerpajzs fölé helyezett ezüstszalagra fekete betűkkel a település neve: PADÁR van írva.

Padár község
Kép: Mata HaryPanoramio

Az 1531-ben és 1542-ben íródott oklevelek tanúsága szerint az egykori településen átfolyó patakon, malom állt. Erre mutat a község akkori „Podár et Malomfelde” elnevezése is.

  • A pajzs első kék mezején látható malomkerék az egykoron, területén élő emberek mindennapjaira, a község történelmére utal.
  • A pajzs természetes zöld mezejére helyezett mezőgazdasági eszközök a falu XIX-XX. században használatos pecsétjéből kerültek a mai címerbe, a régi történeti pecsét megújításaként. A történeti pecséteken látható eszközök a szántó-vető földműves élet jelképei.
  • A pajzs vörös mezejére a település napjainkban épült harangtornyának stilizált képe került, a hit, az emberi összefogás szimbólumaként.
  • A haragtorony felett lebegő öt aranycsillag Napomuki Szent János attribútuma, ki a település védőszentje.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei