Pákozd nagyközség címere

Pákozd község címere álló helyzetű, csücskös talpú tárcsapajzs, osztatlan kék pajzsmezővel. A pajzsmezőben egy lebegő katonai dob látható. A dob előtt haránt irányban két, keresztbe tett, szimmetrikusan elhelyezett szablya van. A szablyák pengéje ezüst, a markolat arany. A dob aranyszínű, alsó és felső karimája vörös-ezüst-zöld háromszögekkel díszített. A címerpajzsot két oldalról zöld színű szőlőágak övezik. Az ágakon egy-egy zöld szőlőfürt látható.

Pákozd nagyközség
Kép: AttilahungaricusPanoramio

Pákozd címere az 1848. szeptember 29-én Pákozd és Sukoró közti síkon lezajlott honvédő csatának állít emléket. A címerpajzs azért csücskös talpú tárcsapajzs, mivel ez a pajzstípus ún. "Kossuth-címerként" ment át a magyar köztudatba. A katonai dobot egy eredeti 1948-49-es honvéd gyalogsági dobról mintázták. A két szablya szintén korabeli huszárszablya stilizált másolata.

A címert övező kartus (növényi dísz) nem csupán díszítő motívum, hanem a község 1848 előtti történelmét szimbolizálja. Ugyanis az 1848-49-es csapatzászlókon a magyar címert két oldalról szintén kartus övezi, de az két tölgyfaág volt. A tölgyfaág a győztes csaták és hadvezérek szimbóluma. A kompozíció megtartásával a tölgyfaágak helyére azért szőlőágak kerültek, mert a község eredeti viaszpecsétjében is szerepel ez a motívum.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei