Pápa város címere

Pápa város címere kék mezőben, zöld talajon, egy ferdén felállított ezüstpajzs előtt, amely keresztbe vetett zöld pálmaágat visel, Szent István első vértanú diakónus ruhában, fehér karingben s arra húzott aranyhímzésű és bojtú vörös dalmatikában, a dicsőség fénykörével övezett fedetlen fejjel. Jobbra fordulva, kezét imára kulcsolva térdepel, míg feje fölött a megkövezést jelző három kő, a pajzs jobb sarkában ezüst félhold, a bal sarkában pedig hatágú aranycsillag.

Pápa város
Kép: lang.irina.mariaPanoramio

Pápa címere az 1903-ban kelt címerleírás szerint: „Kék mezőben, zöld talajon, egy ferdén felállított ezüst pajzs előtt, mely keresztbe tett zöld pálmaágat visel, Szent István első vértanú diakónus ruhában, t.i. fehér ingben s arra húzott arany hímzésű és bojtú vörös dalmatikában, a dicsőség fénykörével övezett födetlen fejjel, jobbra fordulva, kezét imára kulcsolva térdepel, míg feje felett a megköveztetést jelző három kő, a pajzs jobb sarkában ezüst félhold, a bal sarokban pedig hat ágú csillag látható.”

Természetesen a címer ennél jóval régebbi: a város 15. századi pecsétjéből alakult ki. Az 1477-ből, illetve 1589-ből fennmaradt pecsét lényegében azonos a mai címerrel, az imádkozó Szent István vértanút, a városi templom védőszentjét ábrázolja. Az előtte levő pajzson azonban pálmaágak helyett a Garai család kígyós címerét láthatjuk, ugyanis 1389 után a Garaiak voltak Pápa földesurai.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei