Papos község címere

Papos község címere álló, háromszögű pajzs.

  • A zölddel vágott pajzstalpában hullámosra vágott tetejű körformájú ezüst folt, hat fekete hullámvonallal (a Kápolna-tó szimbóluma).
  • A pajzs felső kék mezejében arany gótikus templom szembenézeti stilizált rajza. Kapujában aranymiseruhát viselő, jobb kezében aranykeresztet, bal kezében aranykelyhet tartó pap áll, arca és kezei természetes színűek.
  • A templom tetejének magasságában jobb oldalon kerek ezüstmezőben, bal oldalon kerek aranymezőben egy-egy vörös rózsa lebeg.
  • A címerpajzs fölött térbeli hatásúra rajzolt, két végén bevágott nemzetiszínű szalag ível át a pajzs szélességében. A szalagon fekete PAPOS felirat, klasszikus talpas betűkkel, a felirat alatti felület színtelen.

A címert alul két oldalon természetes színű vadrózsa ágak keretezik, 4-4 virággal, 6-6 levéllel áganként.

Papos község
  • A kék pajzsmező, zöld talppal vágva természetes megjelenése – kék ég, zöld mező, vetés – miatt az emberi szem és tudat számára elfogadható, kellemes alapot ad a címere egészének.
  • A gótikus templom-elemek egyszerű formákkal utalnak a településsel kapcsolatban élő, meghatározó legenda időszakára és történetére. Ez a címer egészére nézve meghatározó. A középen álló pap egyértelműen utal a település nevére, ami azon ritka esetek közé tartozik, amelyeket a heraldika „beszélő címerek”-nek nevez. A többi elem is a fent említett legendára utal.
  • A zöld mezőben a tavat jelző ezüst folt a hullámvonalakkal a Kápolna-tó, a vadrózsa virágok fent a napot és a holdat szimbolizáló arany-, illetve ezüstkörben a szentéletű szerzetesesek és apácák véréből kinőtt vadrózsákra, a csodára utalnak (az arany egyben a férfit, az ezüst a nőt is jelképezi).
  • A külső, dekoratív vadrózsaágak a címer két oldalán esztétikai, reprezentációs célból jelennek meg. A település neve térbeli szalagra van felírva, de a felirat szalag nélkül is használható.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei