Parád nagyközség címere

Parád község címere álló, háromszögű, ezüstszínű hullámos pólyával vágott pajzs.

  • A pajzs felső, kék színű mezejében hármas zöld színű domb, amely utal a terület földrajzi adottságaira.
  • Jobb oldalt a dombból növekvő, balra néző aranyszínű szarvas motívum, amely szimbolizálja a vidék erdeiben lévő gazdag állatvilágot.
  • Bal oldalt a domb fölött lebegő, ezüstszínű, jobb felé forduló levágott kar, kezében virág. A motívum a község 1698-ból származó pecsétjében is megtalálható. A kar szimbolizálja a településen élő lakosság elődjeinek vitézlő, erőt, biztonságot kifejező, a régmúlt csatáiból hősiesen felemelkedő tetteit, a virág kifejezi a nagylelkű, humánus magatartást.

A pajzs közepén ezüstszínű hullámos pólya utal a parádi Tarna-patakra, amely a környéken található kisebb patakok vizét gyűjti össze. A pajzs alsó, vörös színű mezejében a pajzstalp jobb és bal szélét érintő aranyszínű kőmotívumok, körülötte kék és ezüstszínű vízszimbólum. A kövek közül a vízből kiemelkedő, balra néző, tekergő ezüstszínű kígyó, szájában zöld színű, háromlevelű fűcsomóval.

Parád nagyközség
Kép: Géczy IstvánPanoramio

A kőmotívum utal arra, hogy Markhot Ferenc vizsgálatai alapján és javaslatára, Parádon kezdte meg működését 1778-ban a Keresztelő Jánosról elnevezett bányatársulat, és indult meg a timsós vízre telepített timsógyártás. A köveket ellepő vízszimbólum kifejezi a timsógyártás technológiáját. A szájában életfüvet vivő kígyó, ugyancsak a timsó gyógyító mivoltára utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei