Pécsdevecser község címere

Pajzstalpig érő ezüsttel süvegezett csücskös talpú pajzs, kék mezejében a pajzsfő elején, hegyével lefelé, élével jobbra forduló ezüst ekevas, mellette hegyével lefelé, élével balra forduló ezüstcsoroszlya, a pajzsfő hátsó részén kör alakban elhelyezett, kilenc ezüstbizánci lebeg. A pajzs ezüstmezejében kék köpenyt fekete egyenes kard szel ketté, felette lebegő kék latin kereszt. A pajzs felett feketével írott PÉCSDEVECSER felirat olvasható.

Pécsdevecser község
Kép: vgabiPanoramio

A pajzsfő elején látható eke és csoroszlya a község régi címeres pecsétjéből került a mai címerbe, a mezőgazdaság szimbólumaként, tiszteletve ezzel őseink előtt. A község neve a „devecser” személynévből származik, amely adószedőt a kilenced behajtásával megbízott hivatalnokot jelent. A pajzsfő hátsó részén a település nevét szimbolizáló kilenc ezüstpénz lebeg, amit a címertan bizáncinak nevez. A pajzs központi helyére a falu védőszentjének Szent Márton püspöknek attribútumai (a köpeny és a kard) kerültek kiegészülve a hitet a vallást jelképező kereszttel.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei