Penc község címere

Penc község címere álló, kék színű, fekete keretes, csücskös talpú pajzs. A pajzs alján egy vörös színű szív látható, fekete szegéllyel. A szív alatt zöld levél van, a szívből zöld indák ágaznak szét termést szimbolizálnak. Felette négyágú csillag. A csillag két oldalán egy-egy piros színű "P" betű lebeg.

Penc község
Kép: ossian71Panoramio

Penc község címerének heraldikai eredete a régmúltban keresendő. A községnek a középkortól földbirtokosa, a neki névadó Penczi család 1513-ban fiúágon kihalt, s ekkor a hivatalos okmányaira pecsétet kellett készíteniük. A Penczi família leszármazói a Paracelsus-minta nyomán a communitasuk, közös gazdálkodásuk jelképéül címert terveztettek. A három karéjos szív történetesen a három családot jelenti.

A címertakarót hét szőlőinda és termése jelképezi. Fölötte négyágú csillag, két oldalt P P monogram Praedium Pencz rövidítése, ami hangsúlyozza, hogy akkor még Puszta Penc volt s amellett curiális helység, azaz nemesi község, mely adómentes. A pecsétet 1787-ben még használta a falu elöljárósága, élén a hadnaggyal, akit később bírónak neveztek. A közbirtokosság csőszeinek süvegein is, mint a község címere szerepelt.

A község csak a XIX. század elejétől használt új pecsétet, mely a bírónak díszes, csavaros nyelű botját ábrázolta, rajta a koronát. A két oldalán egy-egy szőlőfürt, a már országos hírű termésre utalt. A P P helyett pedig F P azaz Felső Penc már nem adómentes települést jelképezte. A harmadik pecsétnyomón csak szőlőtőke található.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei