Pereces településrész címere

Pereces címere álló, háromszögletű, fekete katonai pajzs, bal haránt aranypólyával, amelynek felső széle a pajzs (heraldikailag) bal felső sarkából indul ki. A pólyát három vörös gyűrű díszíti, a pajzs jobb oldali, felső mezejében pedig aranyék és kalapács lebeg. A pajzstartó az egyik oldalon zöld tölgyfaág aranytermésekkel, a másik oldalon zöld olajág ezüsttermésekkel. A pajzs alatt egy szalag lebeg PERECES felirattal.

Pereces településrész
Kép: laciapusPanoramio
  • A névre a pólyában elhelyezett három gyűrű utal: ez ugyanis a legközelebbi heraldikai forma, amely a régi perec alakjára emlékeztet. (A gyűrű a Diósgyőrhöz való tartozást is felidézheti a szemlélőben: a Győr név ugyanis a feltételezések szerint összefügg a gyűrű szóval).
  • Az ék és a kalapács a bányászat több évszázados, általánosan elfogadott jelképe.
  • A címertartó tölgyfaág a fizikai-természeti értékeket, az olajág pedig a szellemi értékeket jelképezi, de mint növényi motívumok, a természeti környezet értékeit is idézik.
  • A fekete, arany és vörös színek a bányászat világát idézik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei