Pétervására város címere

Pétervására város címere két címerből áll.

A kiscímer kerek talpú, lefelé enyhén keskenyedő címerpajzsot ezüstszalagon kék betűs felirat övezi. A felirat az l779-ből való pecséten található: „Hoc tempore sigillum Petervasariensium”. A címerkép aranymezőben a város védőszentjét, Szent Mártont ábrázolja, amint a magyar mentében, kék lován ülve, kardjával megosztja vörös köpenyét. A címerpajzs lába zöld domb, amelyen egy elesett ember fogadja a szent adományát. A címerkép jobb felső sarkában piros, hatágú csillag, bal felső sarkában holdsarló utal az időtlenségre.

A nagycímer annyiban különbözik a kiscímertől, hogy a pajzs fölötti sisak van, dísze vörös ökörszarv, kis zászlókkal díszítve, utalás a város vásárhely jellegére. A foszlány jobb oldalon vörös-ezüst, a bal oldalon kék-arany.

Pétervására város
Kép: Bozor MagdiPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei