Petőfiszállás község címere

Petőfiszállás község címere álló, csücskös talpú, négyelt pajzs.

  • Jobb felső (vörös) mezejében arany kettős kereszt lebeg.
  • A bal felső (kék) mező zöld udvarán Szent Vendel áll aranyos tunikában és aranyszegélyű vörös palástban, jobb könyökhajlatában fekete pásztorbottal, fekete kalapja körül aranyglóriával. Jobb lábánál enyhén jobbra forduló, szembenéző fekete pulikutya ül, bal lábánál enyhén balra forduló és balra néző, ezüstbárány fekszik.
  • A jobb alsó kék mező zöld udvarán boltíves, külső ezüst és belső vörös festésű, kör alakú épület áll, vörös cserép fedi, felette aranykereszt. Az ívek alatt ezüst kútfedő, rajta ezüstkereszttel.
  • A bal alsó, vörös mezőben aranylant és mögötte ezüstpengéjű, aranyos markolatú szablya lebeg.

A pajzson természetes színű, aranyszegélyű és pántozatú, vörös bélésű tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedalion. A sisakra aranyos ötágú leveles korona került, melyet rubin, zafír és smaragd ékkövek díszítenek. A foszlányok jobbról kék és ezüst, balról vörös és aranyszínűek.

Petőfiszállás község
Kép: geicz istvanPanoramio

Petőfiszállás címere a település történeti múltját felidéző jelkép, azaz beszélő címer (tessera loquens).

  • Az arany kettős kereszt az eleven hitéletre és a hazaszeretetre céloz, jelzi, hogy itt már a középkorban is jelentős település állott hatszáz lelket befogadni képes templomával.
  • A fő foglakozási ág évezreden át az állattartás volt, erre utal a pásztorszent, Szent Vendel megjelenítése a címerpajzson.
  • A harmadik mező építménye, a helyi szentkút stilizált képe, arra hívja fel a figyelmet, hogy a község nevezetessége, gyógyító erejű vize, amely mellé 1940-ben pálos szerzeteseket is telepítettek. (Ekkor változott a település neve Pálosszentkútra).
  • Végül pedig a lebegő lant és kard nagy költőnknek, Petőfi Sándornak állít emléket, aki itt, e tájon nevelkedett, idefűzte az Alföld végtelen szeretete, s aki végül a település névadójává is vált.
  • A címersisak a település hősi halottainak állít emléket, a korona pedig a község autonómiáját szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei