Piliny község címere

Piliny község címere álló, háromszög alakú pajzs, vörös mezeje felső kétharmad részének közepén egy aranyszínű harang látható. Az aranyharang, amely a falu 16. század elején öntött, s a "OREX GLORIAE VENI CUM PACE" latin nyelvű (magyar fordításban: Dicsősség királya, jöjj el) felirattal ellátott gótikus harangját jeleníti meg. A harang alatt, a pajzs alsó egyharmadában megfigyelhető hullámos ezüstcsík pedig a településen keresztül folyó Piliny-patakot jelképezi.

Piliny község
Kép: Barnabás BaloghPanoramio

A falu eddig ismert legrégebbi pecsétnyomata egy 1850-ben keletkezett, s Tőzsér Ferenc bíró, Pintér Gábor törvénybíró, valamint Borzák István és Kovács Ferenc esküdtek által is hitelesített iraton található. A ma is szinte teljes épségben megmaradt kissé ovális, korabeli viaszpecsét mértani közepén az alábbi, a falu mezőgazdasági jellegére, a paraszti életmódra utaló mesterséges alakok (képek) találhatók:

  • A pecsét heraldikai értelemben vett bal oldalán egy hegyével felfelé, élével pedig balra, tehát kifelé néző ekevas,
  • pecsét jobb oldalán viszont egy ugyancsak hegyével felfelé, élével pedig balra, tehát kifelé néző csoroszlya látható.
  • Ezen két eketartozék között három, száránál összekötött kalászos búzaszál figyelhető meg. Mindezek alatt, de még az ovális pecsétnyomaton belül a PILINY felirat olvasható.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei