Piliscsév község címere

Piliscsév község címere álló, csücskös talpú pajzs.

  • Jobb szélső mezején az Árpádok vörössel és ezüsttel hétszer vágott mezeje látható, a település első történelmi szakaszára utalva.
  • A bal szélső mező kék hátterén, zöld dombokon a templom védőszentjének aranyfigurája látható. Alatta a hármas ívelésű zöld dombok a Piliscsévet három égtájról körülölelő pilisi hegyeket szimbolizálják.

A pajzs két oldalát övezi a Piliscsévet körülvevő erdőkre utaló tölgykoszorú, felső részében található a szőlőtermesztés szimbóluma. Kék szalagon aranybetűkkel a pajzs felett és alatt a község szlovák és magyar neve.

Piliscsév község
Kép: Zoltán SzabóPanoramio

Piliscsév címerének szimbólumai:

  • A bal szélső mező kék háttere az itt élő szlovákságra utal, amely nemzetiségi hagyományait napjainkig ápolja mind nyelvében, mind oktatásában, kulturális, vallási szokásaiban.
  • A pajzs két oldalát alul övezi a csodálatos völgyet körülvevő erdőkre utaló tölgykoszorú. A bölcsőtől a sírig nyújtó oltalom, a megélhetés, az ember és a természet szoros kapcsolatának jelképe, egyben a rendíthetetlenség, a szívós élni akarás, a fennmaradás reményének kifejezője a felfelé ívelő levélkoszorú.
  • A címer felső részében található a szlovákság által meghonosított szőlőtermesztés szimbóluma.
  • Kék szalagon aranybetűkkel a pajzs felett és alatt a község szlovák és magyar neve utal a nemzetiségi jellegét máig őrző település jövőbe vetett hitére.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei