Pitvaros község címere

Pitvaros község címere álló, kerek talpú, csúcsaiban csapott, köldökén vágott pajzs, mely a vágás felett hasított, alatta diagonális dongaívekkel ékelt.

  • A jobb felső, kék mező zöld udvarán - melyet két habos ezüstszalag tagol - aranykávájú, gémű és ostorfájú kút áll, a pajzsfő jobb oldalán (részben takarásban) aranyló, arcos napkorong ragyog.
  • A bal oldali vörös mező zöld hármas halmának iker dombjaiból egy-egy aranykalászú gabonaszál növekszik. A kiemelkedőbb középső halomba aranymarkolatú ezüstpengéjű, kétélű kard van szúrva, előtte aranyló hagymafej hever.
  • Az alsó jobb oldali aranymezőben fekete bulla látszik, melyen arannyal két, glóriás apostolfő rajzolódik ki, felettük a SPASPE (Sanctus Paulus, Sanctus Petrus) felirat olvasható.
  • Az alsó bal mező kékjének zöld udvarán vörös toronysisakú és tetőzetű, pitvaros aranytemplom helyezkedik, el csúcsán aranyló kereszt.
  • Az ék vörös mezejében kék ingszegélyből kinyúló, imára kulcsolt aranykéz lebeg, alatta törött, fekete szekérkerék (részben takarásban), melynek küllői közül jobbra virágzó kamillacsokor, balra hétlevelű, zöldellő dohánytő növekszik.

A pajzs felső élén vörös bélésű, aranyos szegélyű és pántozatú, szembeforduló tornasisak van, nyakában aranyszalagon aranymedállal. Az arany sisakkorona leveles, zafírokkal és rubinokkal ékes, ötágú (három levél között két gyöngy) és jobbra forduló, vörös csőrű, aranytúzok növekszik belőle. A foszlányok: jobbról zöld és arany, balról kék és ezüstszínűek.

Pitvaros község
Kép: kisficzekPanoramio

Pozsony megye címerén, a szülőföld elhagyására és a letelepedés megpróbáltatásaira a törött küllős kerék és a hármas halom utal. A földbe szúrt kard jelzi, hogy e vidék a 18. században kincstári birtok volt, ahol gabonát és gányók kemény munkájával dohányt termesztettek. Az arcos Nap az év napos óráinak magas számát, a kamilla e régió kedvelt virága és gyógynövénye - a természeti táj szépségét és a lakosság egészséges életre törekvését hivatott ábrázolni, a túzok pedig a legutóbbi időkig errefelé a legjellegzetesebb vadmadár volt. A sisak a községbeliek véráldozatára emlékeztet, a korona pedig a település önkormányzatát, autonómiáját jelzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei