Földnedves beton

A földnedves beton

A földnedves beton a legszárazabb betonfajta. Nem pumpálható, szállítása billencs teherautóval történik, és bedolgozás után tömöríteni kell.
Földnedves beton lerakása billencs teherautóról

Ha a betont konzisztencia, azaz folyósság szerint osztályozzuk, a földnedves beton a legkevésbé folyós, tehát a legszilárdabb betonfajta. Állaga az erősen nyirkos földéhez hasonló. Napjainkban használatos jelölése: F1, régi jelölése FN.

Ha tehát lassabban kötő, szárazabb betonra van szükségünk, a földnedves beton lesz a jó választás.

A KONZISZTENCIÁRÓL

A friss beton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a konzisztencia. Ez a paraméter annak függvényében változik, hogy a beton receptúra milyen arányban tartalmaz cementet és vizet. A beton konzisztenciája a felhasználás szempontjából elsősorban a bedolgozhatóság miatt lényeges, de a szilárdságot is befolyásolja.

A konzisztencia általános összefüggései

  1. Azonos összetétel esetén a beton erőssége, szilárdsága a folyóssággal fordítottan arányos.
  2. Minél több egy keverékben a cement, annál erősebb lesz a beton (és annál drágább).
  3. Sűrűn vasalt szerkezeteket csak a képlékenyebb beton képes teljesen körbevenni.
  4. Minél folyósabb a beton, annál könnyebb a bedolgozása.

Betonfajták konzisztencia (folyósság) szerint növekvő sorrendben:

– földnedves (jele F1, vagy régebbi szerint FN),

kissé képlékeny (jele F2, vagy régebbi szerint KK)

képlékeny (jele F3, vagy régebbi szerint K); illetve F4, F5, F6 (régebbi szerint folyós, F)

A földnedves beton tulajdonságai

  • A földnedves beton (jelölése F1, régi szerint FN) a legszárazabb, vagyis legkevésbé nedves állagú változat a Magyar Szabvány által nevesített négy kategória közül.
  • Viszonylag alacsony víztartalma miatt nehezen terül szét, ezért a bedolgozást követően el kell egyengetni.
  • Tömörítése lapvibrátorral történik. Szivattyúzása nem lehetséges, nem pumpálható, talicskával lehet a beépítés helyszínére juttatni vagy bobcat-tel, rakodógéppel.
  • Billenőplatós teherautóval szállítják a helyszínre. Ha szükséges, 1-2 óra várakozást elvisel a massza a bedolgozás előtt.
  • Járműből való lerakása után két-három órán belül kezd el kötni, így nem szükséges az érkezését követően azonnal nekilátni a lerakásának. Vagyis nem kell kapkodni vele, lapáttal, talicskával is el lehet dolgozni.
  • Bedolgozás előtt kis betonkeverővel át kell keverni, utána mehet a beépítés helyére. Gyári formájában is bedolgozható, viszont ez az egyetlen olyan betontípus, amihez szükség esetén (pl. kánikulában) hozzáadhatunk egy kevés vizet.
  • Elsősorban akkor választják a földnedves betont, ha a jóval nagyobb helyigényű, képlékenyebb betonok szállítására való betonkeverő autóval (mixerrel) nem lehet megközelíteni a helyszínt.
  • A földnedves beton olcsóbb, mint a képlékenyebb betonfajták. Megspórolható a betonpumpa bérlésének nem csekély költsége is, viszont sokkal több munkás kéz és munkaóra szükséges a bedolgozásához. Ezt is érdemes a költségekbe beleszámítani, nem pusztán a beton árát nézni.

Milyen munkákhoz alkalmas a földnedves beton?

Ez a szárazabb betonfajta kiválóan megfelel a legtöbb olyan munkához, ahol a végeredmény

nem lesz látható, mert például leburkoljuk. (Kellő szakértelemmel persze földnedves betonból

is készíthetünk sima felületet. Kellő szakértelemmel!)

A leggyakoribb alkalmazási köre:

  • Házak, kerítések, oszlopok alapjának kialakítása – tömöríteni szükséges!
  • Bármilyen vasalatlan vagy nem túl sűrűn vasalt szerkezethez (pl. szerelőbeton). Abban az esetben aljzatbetonnak is felhasználhatják, ha egyáltalán nem lehet megközelíteni mixerrel vagy pumpával a beépítés helyét.
  • Zsalukövek betöltése.
  • Szegélykövek, kerti szegélyek megtámasztása.
  • Aszfalt és térkövek alá – így járdák, lépcsők, kiülők, beállók, teraszok, sütögetők, autófeljárók kialakításához is ideális. Aszfalt, térkő alá alapnak azért az FN állagú beton a legjobb választás, mert ellentétben a magasabb osztályú betonokkal, ezen átfolyik a téli csapadék. Jó vízelvezető képessége miatt a fölötte lévő térkő, aszfalt, egyéb burkolat fagyok esetén nem emelkedik meg, nem válik hullámossá.
  • Sűrűbben vasalt szerkezetekhez nem ajánlott, mert nem tölti ki a réseket tökéletesen. Ilyen esetben tehát folyékonyabb beton receptúra alapján készült, képlékenyebb anyagot kell alkalmazni.

Jelölése például:

C12/15 – 24 – F1

C12 – 24 – FN (régi jelölés szerint)

Összegzés

A földnedves betonnal való munka az anyag szárazsága, keménysége okán bizonyos esetekben nehezebb lehet. Nagy szilárdságának, kis hőfejlesztésének, kis zsugorodásának köszönhetően azonban számos ipari és ház körüli munkához ideális választás. Ha talapzat vagy szerelőbeton, kerítés alap készítéséhez, illetve zsalukő, pillér zsalukő kitöltéséhez keresünk anyagot, választhatjuk ezt a típust is. Szilárdságából kifolyólag nem szivattyúzható, nem pumpálható. Fő előnye, hogy a kiszállítást követően 2-3 órán belül kezd el kötni, van tehát időnk talicskával is a helyszínre juttatni, simítani, tömöríteni.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.