Porrogszentkirály község címere

Porrogszentkirály község címere kerek talpú, vörös pajzsban zöld hármas halmon álló aranykoronából kinövő, mindkét oldalán hatágú aranycsillagtól kísért ezüstkereszt.

Porrogszentkirály község
Kép: MocsoládPanoramio

A korona és az abból kinövő kereszt a település nevére, és annak állítólagos eredetére, "Szent Király"-ra utal. A szájhagyomány szerint a település onnan kapta a nevét, hogy egy ízben Szent László, miközben hintójával átment a falun, elaludt. A kocsi kerekéből azonban kirázódott egy szög, amit egy arra járó jobbágy észrevett, és az ujját dugta a szög helyébe. A kocsi billenésére azonban felébredt a király, és látva a vérző ujjú jobbágyot, megértette annak áldozatos tettét, és teljesítette kérését, hogy legyen falujának neve ezentúl Szentkirály. A címerben lévő hármas halom a község környéki dombos tájat jelzi, míg a két csillag díszítő elem.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei