Pölöske község címere

Pölöske község címerpajzsa egyszerű, háromszögű, szimmetrikus, egyenesen álló.

  • Pajzsderéknál szimmetrikusan, ezüst fémmel a fő címerkép, Pölöske középkori vára található. A pajzsfő jobb oldalán aranynap, bal oldalán ezüsthol. A kettő között, tulajdonképpen a pajzsfő díszhelyén, annak jobb oldalán, a holdhoz közelebb, három aranycsillag ragyog. A három aranycsillag a település egy-egy meghatározó birtokos családját szimbolizálja. Az Árpádkorban, a Hahót nemzetség, a későközépkorban a pölöskei Eördögh, az újkorban pedig a Széchenyi családok meghatározó szerepet játszottak a település életében. A csillagok alakja azonos a Hahótok címerében található „bikafej szarva közötti” csillag ábrázolással.
  • A pajzslap közepén aranyhal található. Ez utal, a hajdan halban gazdag, középkori névén Pölöske-folyóra (ma Szévíz), de a modern korin Pölöske távolabbi vidékeken is ismert egyik nevezetességét, a bányatavaknál végezhető népszerű szabadidős tevékenységet, a horgászatot szimbolizálja.

A címer alapmáza a kék szín. Alakzatai, képei arany és az ezüst fémek.

Pölöske község
Kép: Vince Szabo (NO VIEWS)Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei