Pusztaberki község címere

Pusztaberki község címerén hagyományos címerpajzsban, egy zöld színű hármas halmon, kék mezőben, barna színű, balra fordult oroszlán áll, és jobb mellső lábában három búzakalászt tart. A címer tetején a magyar királyi korona látható. A pajzs két oldalán pajzstartó díszítő elemek láthatók, amelyben piros, ezüst és zöld színek találhatók. A pajzs alatt barna szalagon két évszám, 1383 és 1999 szerepel.

Pusztaberki község
Kép: László TóthPanoramio

Pusztaberki címerét a váci püspöki levéltárban találták meg, már 1848-ban használatban volt a rajta lévő évszám szerint. Azt, hogy a címer mit jelképez biztosan nem tudható. A hagyományos címerpajzson belüli zöld hármas halom látható, mely az ország címerében is szerepel, jelentheti a talapzatot, vagy a község dimbes-dombos fekvését, vagy a XVIII. századi heraldika szerint Magyarország három legnagyobb hegyét: a Tátrát, a Fátrát és a Mátrát.

Az ágaskodó és lépő oroszlán is sok címerben szerepel, jelenti a bátorságot, vitézséget. A község lakói ugyanis kis- és középnemesek voltak, akik katonáskodással foglalkoztak. Az oroszlán jobb mellső lábában tartott három búzakalász pedig a község mezőgazdasági jellegére utal. A címerpajzs feletti magyar korona pedig arra enged következtetni az írások szerint, hogy a település királyi birtok, privilégium volt. A címer alatti évszám (1383) a község első írásos említésének dátuma.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei