Pusztadobos község címere

Pusztadobos címerpajzsa négy mezőből áll, vágással és hasítással négy mezőre oszlik. A címerpajzs jobb oldala a régmúlt, bal oldala a történelmi korfejlődés mai jellegét is illusztrálja.

Az első vörös mezőben – a címerpajzs jobb felső negyede – földvár és dob dobverőkkel jelentik a település történelmi nevét és eredetét: VÁRAS-DOBOS. A vár természetes, sárga (arany) színű. A vár a térség, a település védelmét, felügyeletét, felderítő, hírszerző, hírközlő és átvonulást segítő feladatot látott el. A földet művelő, állatokat tartó és tenyésztő embereket – akik a vár védelme és felügyelete alatt a településen és a vár körül szétszórtan éltek – a dob vigyázta. A dob aranyszínű, vörös zsinórozással, zöld díszítéssel, természetes színű dobtesttel és dobverőkkel – jelzett, hírt adott, riasztott, harcba hívott, védekezésre, elrejtőzésre szólította fel a közösség tagjait. Nagyobb veszély, ellenség megjelenése esetén lóháton vágtatva dobszóláncon, kürt és tárogató hangjelzésével riasztották a térséget.

A kettes, kék mezőben – a címerpajzs bal felső negyede – ezüstszínű templom barna zöldfüves talajon áll, mellette zöld nyírfa, a fa alatt hét zöld hajtás. A nagyhírű templom a keresztény világhoz való tartozást, a hit ápolását jelképezi, aranygömbös és keresztes tornya magasan nyúlik a tiszta égbolt felé. A nyírfa a település helyére, a Nyírségre utal.

A hármas, kék mezőben – a pajzs jobb alsó negyede – a felszántott, barna megművelt föld, az ezüstcsoroszlya és ekevas a szántóvető munkát, a hon és a föld szeretetét mutatja. A földből meredeken kiálló, ezüstösen csillogó ekevas és csoroszlya nemcsak mint földművelő eszköz, hanem harci, védelmi fegyverként is emelkedik ki egyszerre, uralja és vigyázza a teret, tilalmat parancsolva, ellenállást jelezve a támadóknak a hon, a föld védelmét is jelenti. A megcsonkított, újból zöld lombokat hajtó öreg fa a sok-sok veszély és pusztítás ellenére a megújulást, az élni akarást mutatja. Az ősi törzsön keresztül az anyaföldből merít erőt a láthatatlan, szívós mélyben kötődő és szilárdan kapaszkodó gyökerekkel. A megcsonkított, lombokat hajtó öreg fa az elpusztíthatatlan élni akarás jelképe.

A négyes, vörös mezőben – a címerpajzs bal alsó negyede – a reménységet tápláló, életet adó zöld talajon a mindennapi kenyerünk learatott gabonája, a rozs, oldott kévébe szedve, kissé megdőlt helyzetben az állva maradást, az összetartozás megmaradását jelképezi a külső és a belső hatásokkal szemben. Az aranykéve mutatja és biztosítja az önkéntes összetartozáshoz való ragaszkodást, elszármazást, visszavárást, befogadást és a nyitottságot minden becsületes, itt élni akaró embernek. Az enyhén megdőlt kéve megtart, összetart, elbocsát és visszavár. A piros alma nemcsak a település jellegzetes terménye, de a bibliai örök gyümölcs jelképe is.

Pusztadobos község
Kép: Chrys85Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei