Pusztaottlaka község címere

Pusztaottlaka címere négyelt pajzsmező.

  • Jobb felső részében egy három levélből álló arany "dohánylevélcsokor látható". E szimbólum Pusztaottlaka " Bagófalu " településrésznek a szimbolikája, ahol a múltban igen jelentős mértékben folyt dohánytermesztés. Innen származik a településrész elnevezése is.
  • A pajzs bal felső negyedében egy jobbra néző aranyszőrméjű, két lábon álló, jobbra néző oroszlán látható. Az oroszlán két halmon áll. Az egyik halom " Bagófalu ", a másik ”Tökfalu" szimbóluma. Az oroszlán mellső két mancsában aranykeresztet tart. Az oroszlán a heraldikában az erő, a bátorság és a kitartás szimbolizálja: a község története során a leghosszabb ideig Csanád vármegyéhez tartozott. Az oroszlán a Csanád nemzettség címerállata is volt. Egyrészt ezért került a község címerébe, másrészt azért, mert államalapító királyunk, Szt. István Csanádot bízta meg, hogy ezt a területet is birtokló Ajtony vezért, aki nem volt hajlandó áttérni népével a pogány hitről a kereszténységre, csatában győzze le. Békés Megye címerállata szintén a két lábon álló oroszlán. A keresztet magasban tartó oroszlán nyugat felé néz. Országunk ezen területén a XVIII. században betelepült Pusztaottlaka (akkor még Ottlaka-Puszt) néven létesítette államalapító királyunk az első püspökségek között a Csanádi Püspökséget.
  • A címerpajzs jobb alsó negyedében négy egyenes aranypálya található. Pusztaottlaka település négy nép letelepülésének eredménye. A magyarok, románok, a később Harrucken báró által a környékre telepített szlovákok és a dohánytermesztést meghosszabbító Elekről idetelepült németek (svábok) lakták és lakják a községet. A település címerében 1-1 aranypálya egy-egy népet szimbolizál.
  • Az osztott címerpajzs jobb alsó negyedében (a hármas arany dohánylevélre átlósan) egy tök növény termése látható. Ez a heraldikakép a Pusztaottlaka település másik részének, Tökfalunak a címerképe.
Pusztaottlaka község
Kép: Fodor_JozsefPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei