Rimóc község címere

Rimóc község címere álló, háromszögű pajzs, felül két homorú ívvel süvegezetten. A pajzs ezüstmezejében alul vízszintes kék hullámpólya, felette lebegő helyzetű áttört mintás palóc tulipán motívum vörössel. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs RIMÓC felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Rimóc község
Kép: Kálmán LászlóPanoramio

Rimóc címerében a települést kettészelő Körtvélyes-patakot szimbolizáló hullámpólyát, felette stilizált virágot, tulipánt látunk. A címer színezése is a palóc népművészetre jellemző, a kezdetektől leggyakrabban használt színpárt, a vörös-kéket idézi.

A tulipán motívum a legkorábbi motívumkincsből származik, mely először a mezőgazdasággal és állattartással foglalkozó palóc ember ruházatán, mégpedig az állati bőrökből készült subán, majd a szűrön, gubán, ködmönökön jelenik meg. Korábban a virágok rátétként, majd hímzett formában jelentkeznek. A motívum a ruházatról átkerült végül mindenre, amit díszíteni akartak: találkozunk vele napjainkig szőtteseken, húsvéti tojásokon, népi fafaragásokon, valamint a népi építészetben stukkódíszítéseken, oromcsúcs-díszként, tornácoszlopok díszítésein, s fazekas munkákon.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei