Románd község címere

Románd község címere teljes párducalak címerpajzsban, a ferde osztás felső részében a párduc felsőteste zöld színű, ezüstmezőben. Alsó részében a párduc alsó teste ezüstszínű, zöld mezőben. A párduc kettős keresztet fog a kezében.

Románd község
Kép: Juhász DávidPanoramio

A címerben szereplő párduc az 1700-as évek kapcsán került a címerbe, amikor a török dúlás miatt korábban több évtizedre elnéptelenedett faluba német telepesek érkeztek. A betelepítés két irányból történt. Egyrészt stájer telepesek Ausztriából, másrészt már korábban betelepített német ajkú telepesek érkeztek Moson-, és Vas megyékből. A párducalak címeresített változata stájer jelkép.

A címerben a zöld színű mező a mezőgazdasági szerepkörre utal. A kettős kereszt magyar (hatalmi) nemzeti jelkép, mely bizonyítja, hogy az egykori telepesek leszármazottai magyarnak vallják magukat. Ugyanakkor utal az itt élő lakosság keresztény érzületére, illetve az itt uralkodó római katolikus vallásra.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei