Rudolftelep község címere

Rudolftelep község címere álló, háromszögletű pajzs, kék mezejében fekete pajzsláb.

  • A fekete mezőben lebegő helyzetű, nyelükön haránt irányban keresztbe fektetett arany bányászék és kalapács.
  • A kék mezőben növekvő helyzetben jobbra fordult ágaskodó aranyoroszlán, felemelt jobbjában aranymarkolatú és védverű, ezüstpengéjű szablyát tart.

A sisak szembefordult, arannyal ékesített és vörössel bélelt pántos ezüstsisak, nyakában aranymedalion. A sisakon vörössel és kékkel ékesített arany heraldikai korona nyugszik. A koronából kiemelkedő, vörös sasszárnyon egy aranyszínű hársfalevél látható. A takarók jobbról vörös-ezüst, balról kék-arany színűek. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs felírás: Rudolftelep. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Rudolftelep község
Kép: volgyi.gergoPanoramio

Disznóshorváti, melyet az oklevelek Hurvot alakban már 1283-ban említenek, a Rathold nemzetség birtoka volt. Címerképük az arany hársfalevél volt vörös mezőben. Ez jelenik meg a település címerében a sisakdíszben, ahol a hársfalevél egy segéd sisakdíszen, a vörös sasszárnyon kapott helyet.

A pajzs alján a bányászatot jelképező szerszámok láthatók, szimbolizálva azt a tevékenységet, melynek Rudolftelep a megszületését köszönheti.

A szablyát tartó oroszlán többes jelentéstartalommal bír. Egyrészt utal az egykori birtokos disznósi Horváth családra, akik nevüket birtokukról vették. Az oroszlán áttételesen a megyei hovatartozást is idézi, hiszen Borsod vármegye címerállata is az oroszlán, és az összevont megyecímernek is az eleme. Végül, mint harci állat, emléket állít mindazoknak az embereknek és őseiknek, akik a történelem folyamán életükkel és vérükkel adóztak a hazáért és szűkebb pátriájukért.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei