Sajóvelezd község címere

Sajóvelezd község címere álló, sárga színű, csücskös talpú, függőlegesen kettéosztott pajzs. A pajzstalp kék és vörös hullámpólyákkal vágott.

  • Jobb oldalán kék színű, ovális alakú mezőben csoroszlya és ekevas lebeg, felette középen öt szál arany búzaszál.
  • A bal oldali mezőben ezüttemplom áll, mellette egy természetes színű fa.

A pajzs tetején aranyszínű, vörös és zöld ékkövekkel díszített korona lebeg.

Sajóvelezd község
Kép: BGeoPanoramio

Sajóvelezd múltjának helyi nagy alakja Tomori Pál. A Tomori-címer különleges formájú pajzs koronával, egyedi címerállattal. E címer egyes elemeit használta fel a település a múltat megjelenítve.

A kettéosztott Tomori-féle pajzsformában a régi pecsétnyomat elemei kerültek, a másik felébe pedig a község szintén történelmi jelképének számító református templom. A velezdiek életét két szín határozza meg: a barna, vagyis a föld szeretete; és a kék, a Sajó vize. A folyó vonala a címer alsó részén osztja meg a formát, ahol a hullámvonal két völgye is szimbolikus jelentésű: idegen erők pusztításait és a hatalmas tűzvészt jelképezi, amelyek a faluban pusztítottak. De bármi is történt, újra és újra visszatért a lakosság, ezért a címer fennmaradó része sárga lett: a nap a kalász, vagyis az élet színe.

A templom előtti fa is jelkép a címerben: zöld színével a remény, az állandó megújulás szimbóluma. A színek és a formák Sajóvelezd mindenkori népének a szülőföldhöz, a munkához való ragaszkodását, az itt élni akarását, a hitét a múltban, jelenben és jövőben fejezik ki.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei