Sáp község címere

Sáp község címere kék címerpajzsban, hármas zöld halmon álló sólyom, amely heraldikailag jobbra fordul, tőle balra és jobbra egy-egy hatágú aranyszínű csillag. A címerpajzs fölött korona található.

Sáp község

Sápi község pecsétjének lenyomatát a község jegyzője 1863-ban a következőképpen adta meg. Körirata: SAPI PETSET 1666. A köriraton belül címerképként egy hármas halmon álló, heraldikailag jobbra forduló madár, amelytől jobbra és balra egy hatágú csillag látható. A címerpajzson korona nyugszik.

Az 1898-as törvény értelmében kiküldött Magyar Községi Törzskönyvi Bizottság felszólítására amelynek feladata volt többek között az ország települései címerei felülvizsgálata - a község egy újonnan készített pecsétnyomót és fémbélyegzőt küldöttbe hitelesítés végett. Ezen a madár határozottan daru alakúnak volt ábrázolva, koronaként pedig egész határozottan az egyiken a Szent Koronát, a másikon pedig az osztrák császári koronát alkalmazták. Ez Sáp címere utóbbit azonban a Törzskönyv Bizottság a magyar közjogba ütköző önkényes alkalmazásnak minősítette, egyébként helyesen, s azt nem engedélyezte. A madárról pedig az volt a véleményük, hogy az 1666-os pecséten az görbe csőre miatt sólyomnak tekinthető, s a daru helyett a sólyomábrázolást fogadta el.

Végeredményben tehát Sáp címere a következő: Kék színű címerpajzsban, hármas zöld halmon álló sólyom, amely heraldikailag jobbra fordul, tőle jobbra és balra egy-egy hatágú, aranyszínű csillag. A címerpajzs felett pedig a szokásos korona látható. Az 1666-os évszám felvételét a köriratba nem engedélyezték, mert az csak abban az esetben lett volna lehetséges, ha arról királyi vagy fejedelmi ajándékozási okirat van. Sáp esetében erről pedig nem beszélhettünk. Sáp címere az interneten elterjedt helytelen ezüst színezésű csillaggal elentétben aranycsillaggal hiteles.

Az interneten elterjedt helytelen színezésű címerrel ellentétben Sáp címerén a hatágú csillagok aranyszínűek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei