Sáregres község címere

Sáregres község címere álló helyzetű, háromszögű pajzs. A vörös pajzsmezőt középen két ezüstpólya szeli át, a felettük lévő pajzsfőben egy ezüst ekevasú, aranyeke látható, mely a község eredeti (keltezés nélküli) pecsétjéből származik. A község pecsétjéből származó kerék nélküli eketípust a legrégebbről ismert ekeábrázolás alapján ábrázolja a címer. Az eke két oldalán egy-egy arany égerfalevél lebeg. Az ezüstpólyák alatti pajzstalpon egy lebegő aranylábú és aranycsőrű ezüst kanalasgém látható

Sáregres község
Kép: ZolimonadePanoramio

A település neve az égerfából származik, mely gyakori névképző hazánkban (pl. Eger). Honfoglaló eleink itt a Sárvíz mentén vizenyős, égerfákkal benőtt területen telepedtek le. A község honfoglaláskori nevére utal a címerben szereplő egyik égerfalevél. A második égerfalevél a község újratelepítését szimbolizálja. A kanalasgém a Sáregres környékén fészkelő védett vízimadarat szimbolizálja. A két Sárvíz-csatorna közti halastavak térsége többféle védett vízimadár élő- és fészkelőhelye is. Megtalálható pl. a nagykócsag, a vörösgém és a kanalasgém.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei