Sárisáp község címere

Sárisáp község címere lekerekített, hegyes végű háromszögű címerpajzs, négy részre osztott címermezőkkel.

  • A jobb felső kék színű mezőben egy aranymécses vörös lánggal lebeg.
  • A bal felső mező árpádsávos, vörössel ezüsttel ötször vágott.
  • A jobb alsó vörös mezőben keresztbe tett bányászkalapács és ék lebeg.
  • A bal alsó kék mezőben egy arany búzsakalász van.

A címer tetején egy vörös bélésű, kék és vörös ékkövekkel díszített, arany leveles korona lebeg. A címer alatt kék szalagon aranyszínű betűkkel és számokkal a település neve és 1181, 1997 évszám szerepel.

Sárisáp község
Kép: bercesPanoramio
  • A rómaiakat és az általuk alapított QUADRIBURG települést egy vörös lánggal égő aranyszínezésű római mécses ábrázolja. A mécses fogóját az ókeresztény ábrázolásokban gyakran használt KRISZTUS-monogram díszíti, amely egyúttal a helyi lakosság túlnyomó részének római katolikus vallását is szimbolizálja. A mécses égő lángja a község folytonos megújulását és élni akarását fejezi ki. Az ábrázolt mécses a címerpajzs jobb felső mezőjében égszínkék háttérben látható.
  • A címerpajzs bal felső mezőjében a község nevének 1181-es első említésére utalóan az Árpád-házi királyok címerére emlékeztető, vörössel és ezüsttel ötször vágott címerkép.
  • A jobb alső címermezőben a közel két évszázados bányászkodásra utalóan a hagyományos "bányász-színek" és ábrázolások szerepelnek. Vörös mezőben a feketén megjelenített "bányászjelvény": az ék és a kalapács láthatók.
  • A bal alsó címermezőben ugyancsak égszínkék mezőben egy aranyszínezetű búzakalász szerepel. Ez az ősi jelkép a múltban és a mában folytatott mezőgazdasági tevékenységet, valamint az örök életet és a település történelmi folyamatosságát óhajtja kifejezni.
  • A címerpajzs címermezőinek égszínkék, vörös és ezüstszínezése a községben jelentős számban élő szlovákságra és az 1946-ban Szlovákiába áttelepült rokonaikra utalnak.

A címerpajzs kiegészítő eleme a pajzs fölé helyezett ötágú leveles aranykorona és a pajzs alatti kék szalagdíszítés a község nevének, az 1181-es első írásos említésével és az 1997-es felavatás aranybetűs felirataival. Az ötágú aranykorona sem méltóságot, sem rangot nem jelképez. Kizárólagosan díszítő szerepe van.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei