Sárkeresztes község címere

Sárkeresztes címere egy négy mezőre osztott, csücskös talpú pajzs.

  • Az első mezőben zöld háttérben aranyszínű gabonakéve,
  • a második mezőben vörös háttérben a reformáció osztott mezejű arany- és ezüstszínű nyolcágú csillaga,
  • a harmadik mezőben ugyancsak vörös háttérben a Johannita Lovagrend ezüstcsillaga,
  • a negyedik mezőben zöld háttérben ezüstszínű ekefej.

A csücskös talpú pajzs címertakarói arany- és zöld színűek. A címert piros ékkővel díszített háromágú, nyitott korona zárja.

Sárkeresztes község
Kép: Danyi ZoltánPanoramio

Sárkeresztes címerén a korona jelképezi azt, hogy a település 1193-ig királyi birtok volt. Az 1193-ban kelt, III. Béla királyunk által szentesített adományozó levél említi először a települést, amikor is a községet az "ispotályos" Szent János Lovagrend Fehérvéri Rendházának ajándékozta Eufrozina királyné meggyógyításáért. E történelmi kort jelképezi a vörös mezőben található négyosztatú, nyolccsúcsú Máltai-kereszt, amely egyben a Johannita Lovagrend jelképe is. E jelkép használatát a Johannita Lovagrend Magyarországi Tagozata engedélyezte a településnek.

A szintén vörös mezőben található nyolccsúcsú protestáns csillag a községnek a reformáció óta tartó többségi protestáns jellegét jelképezi, melyre jellemző, hogy a község református gyülekezete a reformáció után sokáig a székesfehérvári gyülekezet anyagyülekezete volt. A két zöld mezőben található eke és a gabonakéve a községet mindig is jellemző mezőgazdaságot jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei