Sárpilis község címere

Sárpilis község címerén a pajzsfő középen, kék mezőben címerállat - ezüstbárány piros ezüstzászlóval - mely a reformáció jelképe, alatta zöld domb, a „szőlőhegy” jelképe. Két oldalán a mezőgazdasági termesztés munkaeszközeit szimbolizálja, jobbján aranykacor, ezüst nádvágó - balján szőlőfürt. A pajzsderék kék mezőben aranyrácsozat, mely a „Báta főcsatorna” szimbóluma. A pajzstalp kék mezőben zöld stilizált vízinövény - a mocsárvilág szimbóluma.

Sárpilis község
Kép: Levente fotóiPanoramio

Sárpilis címere a meghatározó tájat, kultúrát, az itt élő elődeink életét, munkáját és vallási azonosságát foglalja keretbe.

  • Pajzs alakú kék mezőben, az alsó harmadában sárközi minta található ami népi motívum.
  • A pajzsderék: kék mezőben arany rácsozat a „Báta főcsatorna„ szimbóluma. Majd ez alatt a mocsárvidékre jellemző növényzet jelenik meg.
  • A felső mezőben domborodó zöld halom az úgynevezett „fok”-ot szimbolizálja.
  • A halom tetején a fehérbárány zászlóval a református vallás jelképe. A falu lakosságának nagyobbik része református vallású.
  • A pajzsfő: középen kék mezőben címerállat – ezüstbárány piros – ezüstzászlóval – mely a reformáció jelképe, alatta zöld domb, a „szőlőhegy” jelképe.
  • A címeren található két szerszám a kacor és a nádvágó. A kacor a szőlőműveléshez szükséges eszköz, ami a metszés elengedhetetlen eszköze. A nádvágó pedig a nád és a káka levágásához volt szükséges.
  • A bárány előtti virág Sárköz illetve Sárpilis mocsárvilágának jellemző növénye.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei