Becske község címere

Becske község címere csücskös talpú tárcsapajzs. Fehér (ezüst) pajzsban jobbra dőlő kék harántpólyában három fehér liliom, a fennmaradó fehér mezőkben kék, alul és felül egyaránt két-két liliommal megrakva. A pajzs alatt beszélő szalagban a település neve BECSKE.

Becske község
Kép: ossian71Panoramio

Becske római katolikus templomának védőszentje Szűz Mária, jelképe a liliom. Kiindulási pontként az Ő szimbólumát használva fel, ekképpen Becske címerében a liliom legfőbb értelmezésben Mária attribútuma. Amíg a 7-es szám a kisnemesi múltra utal,a XIX. századi „hétszilvafás” kisnemesség múltja és leszármazottainak emléke. A heraldikában egy-egy motívumnak több jelentése is van.

  • Európában a nemesség egyik gyakori jelölője az Anjou-liliom, ami a címerben így kettős tartalmat ad.
  • A fehér pajzsmező a tisztaság színe, Mária palástja, aki mindenkit védelmébe fogad, „Mater omnium”.
  • Mária palástján minden élőlény védelmet kap, aki Isten gyermekét védte, vallási értelemben - kegyéből mindenki részesülhet.
  • A pajzsban a liliomok a település lakóit szimbolizálják, s egyben az ősökre utalnak.
  • A jobb haránt pólya a természet megjelenése a jelvényben, ami a falu határában eredő Galga - forrása (víz az élet forrása), a falun átfolyó patak egyértelmű jelképe.

A tárcsapajzs, eredeti magyarforma. Ami a nemzeti hovatartozás egy mélyebb értelemben vett kifejeződése is lehet. Ugyanis a heraldikában, a magyar tárcsapajzs kialakulásának ideje a XV. század utolsó harmadára tehető (lat, scutum margine inflexo). A pajzs alatt lévő beszélő szalag (külső dísz), a település pontosabb beazonosítását hivatott szolgálni, szintén a címer tartozéka. A fent magyarázott szimbólumok szoros kapcsolatából, így épül fel Becske címere.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei